Hoofddoelstelling 1: 1. Bereikbare, leefbare stad en omgeving, zoals verwoord in de Omgevingsvisie 2040 Woest Aantrekkelijk Apeldoorn, waar doorstroming voor fiets, auto en openbaar vervoer voorop staat (slim, duurzaam, innovatief)
We dragen met onze werkzaamheden op het gebied van mobiliteit bij aan Gezondheid en Leefomgeving, als onderdeel van de Brede Welvaart uit het Coalitieakkoord 2022-2026.
De kwaliteit van de openbare ruimte en de verdere doorontwikkeling bij het ‘stad maken’ wordt voor een belangrijk deel bepaald door de aanwezige verkeersstructuren. Te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en de auto moet iedereen zich veilig, (waar nodig) snel en betaalbaar kunnen verplaatsen. Er wordt flink geïnvesteerd op dit vlak, waarbij tevens zoveel mogelijk kansen worden benut om bij te dragen aan het realiseren van de overige beleidsdoelstellingen, zoals het versterken van de groenstructuren. Om de gevolgen voor de ruimte en het leefmilieu zo klein mogelijk te houden zetten we in op slimme, duurzame en innovatieve oplossingen. De vastgestelde verkeersvisie 2016-2030 en de Omgevingsvisie en de daarin beschreven gebiedsprofielen zijn het onderliggende kader.
Doelstelling: 1.1 Iedereen moet zich op een betaalbare wijze kunnen verplaatsen met innovatieve vormen van vervoer
Doelstelling: 1.2 Optimale doorstroming met fiets, auto en openbaar vervoer, waarbij zorgvuldig ruimtegebruik uitgangspunt is
Doelstelling: 1.3 Iedereen moet veilig kunnen deelnemen aan het verkeer
Doelstelling: 1.4 Schoner en stiller verkeer in stad en omgeving
Doelstelling: 1.5 We stimuleren de ontwikkeling van luchthaven Teuge tot duurzame luchthaven voor General Aviation en streven naar een leefbare omgeving met betrekking tot vliegverkeer
Indicatoren
Doelstelling: Trendanalyse
Kadernota's
Hoofddoelstelling 2: 2. Een royale en veerkrachtige groen-blauwe omgeving voor mens, dier en natuur
Een groene en biodiverse leefomgeving draagt bij aan de brede welvaart en het welzijn van alle inwoners van Apeldoorn. We worden gekend en geroemd als een prettige groene gemeente en willen dat blijven en versterken. We zetten in op een robuuste groenblauwe hoofdstructuur als ruggengraat. We willen de hoeveelheid soorten planten en dieren instand houden en vergroten, bij alle ingrepen die we (moeten) doen in onze openbare ruimte. Niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst. Want we weten dat klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en verschralende bodemvitaliteit ons kwetsbaar maken. Effecten als wateroverlast, hittestress, droogte, soortenarmoede en uitgeputte bodems zijn te verwachten. Als we niets doen krijgen we daar last van. Door meer groen en robuuster groen, door klimaatadaptief de openbare ruimte in te richten en natuurinclusief te bouwen, beperken we die kwetsbaarheid. Het Groenplan, de Ecogids, het Water- en rioleringsplan, de Omgevingsvisie en het coalitieakkoord vormen hiervoor het onderliggende kader.
Doelstelling: 2.1 Klimaatbestendiger door stad en dorpen te vergroenen en waterrobuust in te richten
Doelstelling: 2.2 Het verbeteren van het leefgebied van inheemse soorten van plant en dier.
Doelstelling: 2.3 Vergroenen (meer en beter groen) voor een aantrekkelijke en gezonde stad, dorpen en landelijk gebied
Doelstelling: 2.4 Verbeteren van het dierenwelzijn
Indicatoren
Doelstelling: Trendanalyse
Kadernota's
Hoofddoelstelling 3: 3. Realiseren en beheren van een openbare ruimte die veilig, toegankelijk, klimaatbestendig, toekomstbestendig, uitnodigend en gezond is.
De openbare ruimte is de plek waar alles letterlijk en figuurlijk samen komt; het is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, naar hun werk gaan, spelen, sporten en ontspannen. Het is ook de plek waar ambities rondom bijvoorbeeld klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit kunnen worden gerealiseerd. De openbare ruimte vervult daarmee een belangrijke rol in onze brede welvaart.
Doelstelling: 3.1 In stand houden van de basiskwaliteit van de openbare ruimte ten aanzien van functionaliteit en veiligheid
Doelstelling: 3.10 Een inclusieve overheid
Doelstelling: 3.2 Vergroten van de biodiversiteit in het beheer van de openbare ruimte
Doelstelling: 3.3 Vergroten duurzaamheid en circulariteit in het beheer van de openbare ruimte
Doelstelling: 3.4 Vergroting van het aantal plekken voor spelen en ontmoeten
Doelstelling: 3.5 Toekomstbestendige openbare ruimte
Doelstelling: 3.6 Zorgdragen voor gedifferentieerd aanbod aan begraafplaatsen en herdenken
Doelstelling: 3.7 Zorgdragen voor beheer en exploitatie van parkeergarages en rijwielstallingen
Doelstelling: 3.8 Zorgdragen voor een storingsdienst
Doelstelling: 3.9 Zorgdragen voor gladheidsbestrijding
Kadernota's