Openbare ruimte

2.2 Het verbeteren van het leefgebied van inheemse soorten van plant en dier.

Apeldoorn heeft een grote rijkdom aan plant- en diersoorten; die biodiversiteit koesteren we, houden we in stand en versterken we. Om de hoeveelheid soorten te behouden en vergroten moeten we de variatie in verschillende leefgebieden behouden en leefgebieden robuuster maken. Een gezonde bodem en variatie in groenstructuren is hierbij van groot belang. Bij ontwikkeling van plannen en bouwprojecten zetten we in op natuurinclusief bouwen. Ook bij het beheren van groen heeft dit bijzondere aandacht, waarbij we eveneens plagen en uitheemse planten bestrijden. In samenhang met het versterken van groen werken we aan het versterken van ecologische samenhang in en rond Apeldoorn. Daar hebben we partners, bewoners en maatschappelijke organisaties bij nodig. De uitwerkingssporen zijn beschreven in de Ecogids.

PRESTATIE

2.2.1 We lossen ecologische knelpunten op en realiseren ecospots

We realiseren ecospots op bedrijventerreinen en schoolpleinen via samenwerking met ondernemers en partners. Via de uitvoering van het soortenmanagementplan (SMP) voor gebouwbewonende soorten zorgen we dat soorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismus voldoende verblijfplekken hebben. Het ecologische knelpunt Groote Wetering - A1 wordt aangepakt door het realiseren van een ecologische verbindingszone.  

2.2.2 We vergroten de biodiversiteit in het buitengebied door stimuleringsmaatregelen

We stimuleren agrariërs en terreineigenaren om kruidenrijke akkerranden, erfbeplanting en landschapselementen zoals struweelhagen aan te leggen. Hiermee versterken van karakteristieke en biodiverse landschappen. Daarnaast stimuleren en helpen we terreineigenaren om poelen te onderhouden en beheren. Ook werken we aan de realisatie van twee klompenpaden. Dit alles realiseren we met hulp van diverse Provinciale subsidieregelingen.

2.2.3 We brengen inwoners meer in verbinding met de Apeldoornse natuur

We werken aan het opstellen van een digitale natuuratlas waarin we actuele en kenmerkende soortinformatie interactief op kaart presenteren. We werken samen met vrijwilligers aan monitoring van diverse soortgroepen. We realiseren observatieplekken om de natuur te beleven en ontdekken in combinatie met verstrekking van gebieds- en soortinformatie.

2.2.4 We zetten in op natuurherstel en duurzaam houtgebruik van onze bossen

We starten met het klimaatbestendiger en biodiverser maken van de bosopstanden en zetten in op natuurherstel van de Natura 2000 waarden. Dit doen we in overeenstemming met andere opgaven en met hulp van provinciale subsidie. We starten met de uitvoering van het bosbeheerplan voor Natuurpark Berg&Bos en Dennenheuvel.

 

 

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19