Openbare ruimte

2.1 Klimaatbestendiger door stad en dorpen te vergroenen en waterrobuust in te richten

In Apeldoorn spelen we in op klimaatverandering door onze inwoners bewust te maken en onze omgeving anders in te richten via klimaatadaptatie. Concreet gaat het dan om aanpassing van de ruimtelijke inrichting door het vergroenen en verblauwen: meer en beter groen, waterrobuust inrichten, beekherstel, afkoppelen regenwater, aanleg van groene daken en gevels en een gezonde vitale bodem.

PRESTATIE

2.1.1 We ontwikkelen een strategische agenda voor klimaatadaptatie&natuur

We ontwikkelen een agenda om klimaatadaptatie&natuur beter te verankeren in onze doelen en projecten. De agenda is gericht op realisatie en versnelling. Met dit plan kunnen we aan inwoners en bestuurders eenvoudig en duidelijk uitleggen wat we de komende jaren willen bereiken, hoe we dat gaan doen en hoe organisaties, inwoners en bedrijven daaraan kunnen bijdragen. De agenda wordt opgesteld samen met andere afdelingen en stakeholders.

2.1.2 We starten met de implementatie van NIKA

Het is van groot belang om bij (her)ontwikkelingen en bouwprojecten vanaf het begin maatregelen voor klimaatadaptatie en natuur mee te nemen. Het afgelopen jaar is hiervoor de methodiek NIKA (natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatief ontwikkelen) ontwikkeld, die past binnen de Omgevingswet. Na de bestuurlijke behandeling in 2022 wordt de methodiek in 2023 geïmplementeerd.

2.1.3 We koppelen 6 ha verhard oppervlak af en pakken wateroverlastknelpunten aan

Het afkoppelen is een maatregel die bijdraagt aan verschillende klimaatdoelen, waaronder het bestrijden van wateroverlast en verdroging. Onze afkoppeldoelstelling van 6 hectare verhard oppervlak per jaar zetten we in 2023 voort. Dit doen we door vermindering en afkoppeling van verharding, uitvoering van de subsidieregeling afkoppelen & groene daken en afkoppelprojecten met coöperaties en bedrijven. We gaan door met het NK tegelwippen en nemen daarin mee hoe we bewoners kunnen ontzorgen. Ook in 2023 pakken we enkele knelpunten met wateroverlast versneld aan door lokale maatregelen te nemen.

2.1.4 We dragen bij aan het herstel van het natuurlijk watersysteem om droogte tegen te gaan

De periodieke droogte van de afgelopen jaren heeft de kwetsbaarheid van ons watersysteem voor de gevolgen van klimaatverandering opnieuw onder de aandacht gebracht. Het doel is het (grond)watersysteem natuurlijker in te richten en daarmee robuuster te maken. Samen met onze waterpartners; waterschap, provincie en Vitens verkennen we welke maatregelen we op de korte en lange termijn kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld het vernatten van gronden in de beekdalen van de klimaatrobuuste Groene Mal buitengebied.

2.1.5 We werken verder aan het herstel van beken en sprengen

Het systeem van beken, sprengkoppen en beekzones wordt opgeknapt, uitgebreid en ingericht. De beekzones versterken de natuurwaarden en dragen bij aan meer biodiversiteit. Ze versterken de landschappelijke identiteit van Apeldoorn en  de Veluweflank tot in de binnenstad. Ze dragen bij aan een gezonde leefomgeving, die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten. Ze bieden koelte en ruimte aan afgekoppeld regenwater. We werken aan de voorbereiding en realisatie van delen van de Ugchelse beken en Grift-Orderbeek Driehuizerspreng.

2.1.6 We werken verder aan de vergroening van de stad en hoofdgroenstructuur

Een groene openbare ruimte is de basis van een klimaatbestendige stad. We leveren kennis en capaciteit voor projecten om een groene binnenstad te realiseren. De hoofdgroenstructuur versterken we met de aanleg van meer en structuurrijker groen.

NIEUWE ONTWIKKELING

Klimaatstrategie biodiversiteit en groen-water

We starten met de realisatie van de groene ambities uit de Omgevingsvisie. Hiervoor ontwikkelen we eerst een strategische agenda klimaatadaptatie&natuur. De agenda is gericht op realisatie en versnelling en omvat vergroening van de binnenstad, wijken en dorpen, behoud en realisatie van de Groene Mal (stad en land), toename bosareaal, natuurherstel en -beleving en herstel van het natuurlijk bodem- en watersysteem. Een belangrijke plek hierin heeft de uitrol van NIKA, waarbij natuurinclusief bouwen en klimaatadaptief ontwikkelen vanaf de start wordt meegenomen bij nieuwe ontwikkelingen.

 

Benodigd budget

De beoogde investeringen voor vergroening, biodiversiteit en natuur 2024-2027 schatten we vooralsnog op jaarlijks € 4,35 mln. Als dekking hiervoor is een stelpost kapitaallasten opgenomen op programma 1. Bij kredietvoorstellen aan uw raad zal deze stelpost kapitaallasten als dekking worden voorgesteld. In de strategische agenda klimaatadaptatie&natuur wordt deze claim nader in beeld gebracht (inclusief additionele exploitatielasten). De uitkomst hiervan wordt betrokken bij de voorjaarsnota van 2023.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19