Openbare ruimte

2.3 Vergroenen (meer en beter groen) voor een aantrekkelijke en gezonde stad, dorpen en landelijk gebied

Apeldoorn is trots op zijn groen en dat willen we ook blijven. Apeldoorn gaat voor groene groei! Dit doen we door te investeren in behouden en versterken van onze groene kwaliteit. Mede op verzoek van de raad hebben we in 2018 een Groenplan en Ecogids opgesteld. Met ingang van 2019 zijn we met het bijbehorende uitvoeringsprogramma aan de slag gegaan. De komende periode focussen we hierbij op de manier waarop groen het natuurlijk systeem kan versterken. Groen is niet alleen belangrijk voor de beleving en aantrekkelijkheid van de gemeente. Het draagt actief bij aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering en heeft een positief effect op de gezondheid van mens en dier. We zetten in op meer groen in groenarme wijken en stimuleren bewegen en ontmoeten in het groen. De gemeente geeft het goede voorbeeld, maar kan het niet alleen. Onze inzet is gericht op samenwerking met andere overheden, partners en maatschappelijke organisaties én participatie met bewoners. Daarnaast zetten we extra in op duurzaam groenbeheer en vervanging.

 

De effectiviteit van de prestaties wordt weergegeven aan de hand van de waardering van bewoners Na de uitvoering van de prestaties wordt een verhoging van het waarderingscijfer verwacht. Dit waarderingscijfer wordt bepaald aan de hand van tweejaarlijks onderzoek onder bewoners.

 

PRESTATIE

2.3.1 We werken aan de realisatie van de klimaatrobuuste Groene mal

In de klimaatrobuuste Groene mal in het buitengebied houden we water vast voor drogere tijden, ontwikkelen we natte natuur en bos en verbinden we natuurgebieden, zodat leefgebieden vergroot en versterkt worden. Komend jaar ligt de focus op realisatie van het Ontwikkelperspectief Wenumse beekdalen en zetten we stappen om de groene verbinding in het Beekbergsebroek en het brongebied Groote Wetering mogelijk te maken. We verbinden met andere opgaven uit de Omgevingsvisie en werken samen met onze partners, eigenaren en bewoners.   

2.3.2 We actualiseren het bomenbeleid

We actualiseren het bomenbeleid en de regelgeving in de APV en maken het beleid Omgevingswetproof. De actualisatie heeft ook als doel om meer in te spelen op de strategische doelen voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, uitnodigende buitenruimte en identiteit.

 

2.3.3 We actualiseren de groenstructuurkaart en maken deze omgevingsplanklaar

We evalueren de huidige groenstructuurkaart en actualiseren de kaart inhoudelijk en technisch (digitaal). Tevens maken we de kaart omgevingsplanklaar.

2.3.4 We werken aan het vergroenen van de wijken en aan het beter benutten van bestaand groen

Door de aanleg van meer (ecologisch) groene plekken in de openbare ruimte gaan we hittestress tegen en bevorderen we de biodiversiteit. We zetten in op versterken van de identiteit en kwaliteit van onze groenstructuren en stadsparken. Tevens zetten we in op het vergroenen waar nu nagenoeg geen groen is. Een aantal vergroeningsprojecten in de openbare ruimte wordt uitgevoerd. Dat doen we met voorrang bij hittestress gebieden in Osseveld en Woudhuis. Bij de implementatie van ecologisch beheer worden waar nodig groenvakken voorzien van beter en duurzaam groen. We gaan door met de Groeninitiatieven-regeling, waarin bewoners kunnen participeren met de aanleg van groen in de openbare ruimte.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19