Programma

Openbare ruimte

Ambitie van het programma

We werken in de openbare ruimte aan onze Brede Welvaart. De thema’s Samenleving en Welzijn, Inkomen en Arbeid en Gezondheid en Leefomgeving geven we hier letterlijk vorm. Bij de uitwerking volgen we de kaders van de omgevingsvisie die we hebben vertaald naar een viertal opgaven om de stad en de 14 dorpen verder te versterken.

Speerpunten van beleid

1.   Stadmaken
Met een veilige, toegankelijke, klimaatbestendige, toekomstbestendige, uitnodigende en gezonde buitenruimte, bieden we kans aan nieuwe woon- en werkmilieus. Met royaal groen benutten we onze kernkwaliteit.

2.   Vitale dorpen en buitengebied
De omgevingsvisie biedt ruimte aan de stad en de dorpen. Ieder dorp heeft een eigen karakteristiek en verdient de openbare ruimte die daarbij hoort. Via landschapsontwikkeling voegen we – samen met de partners en grondeigenaren – kwaliteit toe.

3.   Fysiek fundament
Ons natuurlijke systeem van water en groen vormt de basis. Juist daarom investeren we in de groene mal die de stad en het buitengebied verbindt en versterken we met onze partners de kwaliteit van het landschap. We houden ons water vast en maken Apeldoorn klimaatbestedig en biodivers.

4.   Sociaal fundament
De openbare ruimte biedt kansen voor ontmoeting. Veel groen en bankjes nodigen uit tot nieuwe contacten en een goed gesprek. Daarbij zoeken we naar buitenruimte die ons uitdaagt om in beweging te komen. De stad als sportschool.

Dit alles doen we in combinatie met onze energietransitie. Zonneparken krijgen een goede inpassing in de buitenruimte en aardgasvrij maken van wijken, willen we combineren met andere werkzaamheden in de openbare ruimte. Uiteraard is circulair werken het devies. Werk met werk maken, noemen we dat.  

Via gebiedsprofielen en vitaliteitsagenda’s gaan we gebiedsgericht aan de slag, daarmee geven we de participatie verder vorm en halen we de specifieke vraagstukken uit de wijken en dorpen op.

De opgave voor de openbare ruimte werken we uit in 3 hoofddoelstellingen:
-   Hoofddoelstelling 1 Bereikbare, leefbare stad en omgeving, waar doorstroming voor fiets, auto en openbaar vervoer voorop staat (slim, duurzaam, innovatief)
-   Hoofddoelstelling 2 Een royale en veerkrachtige groen-blauwe omgeving voor mens, dier en natuur
-   Hoofddoelstelling 3 Realiseren en beheren van een openbare ruimte die veilig, toegankelijk, klimaatbestendig, toekomstbestendig, uitnodigend en gezond is

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19