Openbare ruimte

1.4 Schoner en stiller verkeer in stad en omgeving

We houden rekening met het leefmilieu door te stimuleren dat het verkeer schoner, stiller en duurzamer wordt en dragen hiermee bij aan de energietransitie. We faciliteren en stimuleren nieuwe ontwikkelingen als zelfrijdende auto’s, deelauto’s, elektrische auto’s, snelle elektrische fietsen en slimme en schone manieren van bevoorrading van binnensteden. Dit biedt kansen voor een efficiëntere verkeersafwikkeling en een transitie naar emissieloze voertuigen voor de gemeente Apeldoorn als geheel, de binnenstad en de omliggende wijken. We leggen oplaadpunten voor elektrische auto’s aan in de openbare ruimte, faciliteren tankpunten voor schone brandstoffen en stimuleren maatregelen die bijdragen aan een schoner en stiller leefmilieu.

 

Indicatoren:

Met de prestaties dragen we bij aan de doelstellingen op het gebied van luchtkwaliteit en geluid (zie programma 4). In de monitoringsrapportages voor het NSL wordt jaarlijks gerapporteerd over de indicatoren stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10 en PM2,5) en roet. Ten aanzien van geluid is het streven om de geluidsbelasting op gevels van woningen te verminderen tot maximaal 63 dB (conform Actieplan Geluid 2018-2023).

 

PRESTATIE

1.4.1 We verkennen manieren waarop de binnenstad goed bereikbaar blijft waarbij de ambities van het Stadspark worden gerealiseerd.

Om het Griftpark in de Hofstraat / Kanaalstraat te kunnen realiseren, worden buslijnen verplaatst naar de Kalverstraat. We dragen bij aan een integraal plan om de binnenstad autoluw te maken wat nodig is om de ambities van de binnenstad als Stadspark te realiseren waarbij bewoners en bezoekers hun bestemmingen kunnen bereiken en de leefbaarheid wordt vergroot. Speciale aandacht gaat uit naar de positie van voetgangers en fietsers. In 2023 werken we aan de planvorming hiervoor.

 

We werken verder aan de doelstelling om de stadslogistiek per 2025 zoveel mogelijk Zero-Emissie te krijgen conform de Green Deal ZES.

 

1.4.2 We maken een laadvisie, plaatsen laadpalen en faciliteren marktpartijen bij plaatsing laadpalen en inrichten van tankpunten schone brandstoffen.

De laadvisie zal in 2023 worden vastgesteld. We participeren in de provinciale concessie voor de uitrol en plaatsing van laadinfrastructuur die in de openbare ruimte bij mensen thuis wordt gerealiseerd. Daarnaast ontwikkelen we een plan om met marktpartijen op strategische locaties in de stad auto’s te kunnen laden, mogelijk zijn deze locaties in combinatie met lokale opwek van energie te ontwikkelen tot ‘energy-hubs’.

Daarnaast bestaat de wens om samen met marktpartijen te komen tot meer aanbod van duurzame brandstoffen (waaronder bv waterstof), snellaadfaciliteiten en truckersvoorzieningen. We spelen hierbij een faciliterende rol.

 

NIEUWE ONTWIKKELING

Clean Energy hubs

We faciliteren en stimuleren de realisatie van vier Clean Energy hubs.

 

Benodigd budget

€ 50.000 éénmalig in 2023 voor onderzoek/stimulering (exploitatie).

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19