Hoofddoelstelling 1: 1. Jeugdigen krijgen kansen in het onderwijs
Samen met onze partners willen we als gemeente onze kinderen en jongeren een gelukkige jeugd bieden door een omgeving te creëren die uitnodigt om te groeien, te leren en te ontwikkelen. We zorgen voor een complementair aanbod van onderwijs en zorg, zodat iedere jeugdige passend bij zijn talent, vermogen, ambitie en achtergrond optimale kansen krijgt om zich te ontwikkelen tot zijn eigen unieke persoon. Leerlingen die daarvoor in aanmerking komen kunnen (tijdelijk) rekenen op leerlingenvervoer. Om uitval van leerlingen in het onderwijs te voorkomen stimuleren wij preventief overleg tussen de betrokken partijen: onderwijs, samenwerkingsverbanden en jeugdhulp. Dat doen we expliciet in het netwerk Jeugd en onderwijs, volgens het Fundament van samenwerking, de kernteams van de scholen en de multidisciplinaire overleggen (MDO) als het gaat om casuïstiek.
Doelstelling: 1.1 Iedere leerplichtige jeugdige kan naar school en behaalt een startkwalificatie
Doelstelling: 1.2 Onderwijs en jeugdhulp verbinden.
Doelstelling: 1.3 Verspreid over de stad hebben we moderne schoolgebouwen.
Doelstelling: 1.4 Wij ondersteunen jonge kinderen zodat zij de kans krijgen op een goede start in het basisonderwijs.
Indicatoren
Doelstelling: Trendanalyse
Kadernota's
Hoofddoelstelling 2: 2. Jeugdigen groeien veilig en gezond op
Iedere jeugdige verdient het om gezond en veilig op te groeien en zichzelf te ontwikkelen tot zijn eigen unieke persoon. Ouders zijn in het eerste instantie verantwoordelijk voor het veilig en gezond opgroeien van hun kinderen. Voor alle opvoeders geldt dat opvoeden niet altijd vanzelf gaat of loopt zoals verwacht, dat is heel normaal. Daar waar nodig helpen wij ouders en jeugdigen bij herstel van het gewone leven. We geloven in een systeemgerichte aanpak, waarbij we kijken naar het gezin en de directe omgeving van het kind, en thuis nabij ondersteunen bij kwetsbare gezinnen. Bij opvoedingsproblemen kijken we niet alleen naar het kind en de opvoeding, maar ook naar andere leefgebieden. Dat doen we omdat problemen op verschillende leefgebieden elkaar beïnvloeden.
Voor de transformatie van de jeugdzorg kijken we ook naar successen van andere gemeenten. Landelijk hebben we te maken met de Hervormingsagenda Jeugdzorg. De komende periode wordt duidelijk wat dit concreet gaan betekenen en wat het van ons gaat vragen.