Jeugd en onderwijs

1.1 Iedere leerplichtige jeugdige kan naar school en behaalt een startkwalificatie

We werken continu aan het voorkomen en bestrijden van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten door het terugleiden van jongeren naar het onderwijs of de arbeidsmarkt.

Samen met de schoolbesturen en samenwerkingsverbanden zorgen we ervoor dat iedere jeugdige naar school kan en passend onderwijs kan volgen.

 

PRESTATIE

1.1.1 Wij voorkomen en bestrijden schoolverzuim zodat in 2023 het aantal leerlingen in Apeldoorn dat absoluut verzuimt lager blijft dan dat van vergelijkbare gemeenten en het relatief verzuim is gedaald t.o.v. 2021 (= 21 per 1.000 leerlingen)

De leerplichtambtenaren en RMC-consulenten (Regionaal Meld- en coördinatiepunt) stimuleren een aanpak die gericht is op naar school gaan en de ontwikkeling van het kind en die past binnen de kaders van wet- en regelgeving. Vanaf 2023 nemen de leerplichtambtenaren de taak, Verzuimregistratie op scholen controleren, over van de inspectie van het onderwijs. Dat past bij de lijn om de samenwerking met de scholen te versterken. Daarnaast gaan leerplichtambtenaren in gesprek met ouders voordat een vrijstelling onder 5b (het ‘richtingenbezwaar’) verstrekt wordt. De scholen voor Speciaal Basis Onderwijs (SBO), Voorgezet Speciaal Onderwijs (VSO), Praktijkonderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) versterken de samenwerking rondom de kwetsbare overstap naar het MBO. In 2023 continueren we met onze partners de uitrol van de ziekteverzuimmethode M@zl over de voorgezet onderwijs-scholen in Apeldoorn. Daarnaast gaan we werken met routekaarten en een escalatieladder die duidelijkheid bieden over de rol van ouders, de school, het samenwerkingsverband, het Centrum voor Jeugd en Gezin en Leerplicht.

 

1.1.2 Wij voorkomen en bestrijden voortijdig schoolverlaten zodat het percentage leerlingen dat zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat in 2023 lager is dan in 2021 (= 2,2%)

Wat betreft voortijdig schoolverlaten steken wij lokaal in op het regionale beleidsprogramma van de RMC-regio Stedendriehoek. Hierin staat de samenwerking met en de verdere participatie van jongeren, ouders, de Zorgregio en de Arbeidsmarktregio centraal. Dit zal de komende periode zichtbaar worden in nieuwe activiteiten, die als doel hebben de preventieve ondersteuning voor leerlingen op het Voortgezet Onderwijs (VO) en het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) vindbaarder en toegankelijker te maken.

 

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19