Jeugd en onderwijs

2.1 Fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen preventief volgen en bevorderen.

Jeugdigen kunnen zich pas ontwikkelen als ze fysiek en mentaal veilig en gezond opgroeien. Ouders zijn daar in eerste instantie verantwoordelijk voor. Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt ouders met het opvoedspreekuur voor de laagdrempelige enkelvoudige vragen, Praktische Gezinsondersteuning, ambulante gezinsondersteuning (CJG4Kracht), Verbindend Opvoeden, Onderwijs en Jeugdhulp Apeldoorn (OJA), Cool055 en Video-interactiebegeleiding (VIB). De jeugd- en gezinswerkers zijn generalistisch inzetbaar in de gezinnen en werken systeemgericht en oplossingsgericht.

Daarnaast maken we met onze partners een preventief aanbod dat zich richt op het versterken van de sociaal en emotionele ontwikkeling om jeugdhulp te voorkomen. Zoals: Hfftig (gericht op jongeren), KOPP (voor kinderen waarvan de ouders psychische problemen hebben), kr8kidzz (voor kinderen die weerbaarder willen worden) en KIES en BOR (gericht op kinderen die te maken krijgen met een echtscheiding), InHuis (steungezinnen) en Homestart (vrijwillige opvoedondersteuning) en de Relatiedesk. Ook zetten we Team ED in. Dit team bestaat uit ervaringsdeskundigen die jeugdigen individuele ondersteuning en een luisterend oor bieden.

 

 

PRESTATIE

2.1.1 Wij nodigen alle jeugdigen uit voor gezondheidsonderzoeken en verzorgen passende voorlichting en ondersteuning zodat minimaal 95% van de baby’s en peuters wordt gezien door de jeugdgezondheidszorg van het CJG.

De gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar en is een van de pijlers van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Gedurende het opgroeien worden jeugdigen en hun ouders uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek en krijgen ze voorlichting passend bij de leeftijd van het kind. In 2023 continueren we de Coalitie Kansrijke Start en werken we samen met partners aan preventieve ondersteuning voor kwetsbare inwoners, zoals aanstaande ouders die laaggeletterd zijn of licht verstandelijk beperkt, statushouders, arbeidsmigranten en inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Daarnaast geven we vervolg aan het programma  Ouder Baby en Peuter Ondersteuning voor moeders of vaders met psychische problemen en hun kinderen om de hechting te versterken.

2.1.2 We versterken de sturing op het CJG door uitvoering te geven aan de aanbevelingen uit het onderzoek naar de Toegang Jeugd

We willen meer sturen op de rol van het CJG. In het najaar van 2022 laten we extern onderzoek uitvoeren met name gericht op de toegang van het CJG. De aanbevelingen uit dit onderzoek zullen in 2023 aan het college worden voorgelegd en na besluitvorming worden doorgevoerd.

2.1.3 Wij breiden het jongerenwerk in de buurten uit

Jongeren kunnen in jongerenhonken elkaar en jongerenwerkers ontmoeten. De jongerenwerkers werken outreachend, ondersteunen kortdurend bij individuele problemen en verwijzen door naar het CJG bij zwaardere problematiek. In 2023 bereiden we de capaciteit van het jongerenwerk uit en onderzoeken we hoe we het jongerenwerk stevig kunnen verankeren in de wijk en op school.

2.1.4 Wij geven invulling aan normaliseren en de-medicalisering door inzet van BSO+

In 2023 starten we met BSO+. Op dit moment gaan kinderen met een ondersteuningsbehoefte na schooltijd naar een dagbesteding indien ouders opvang nodig hebben. Met BSO+ bieden we passende en kwalitatief goede opvang voor kinderen met een ondersteuningsbehoefte en zijn ouders verantwoordelijk voor de financiering, zoals dat ook het geval is bij reguliere buitenschoolse opvang,

2.1.5 Wij bouwen jeugdzorgplus verder af en werken aan alternatieve verblijfsvormen.

Om te voorkomen dat jeugdigen in de jeugdzorgplus terecht komen continueren we het programma Verbindend Opvoeden en participeren we in het Regionale Expertteam. Daarnaast bouwen we jeugdzorgplus verder af en werken we (bovenregionaal) aan alternatieve verblijfszorgvormen. Gelijktijdig werken we mee aan de ombouw van driemilieu verblijfsvoorzieningen (zorg-wonen-onderwijs).

2.1.6 Wij blijven het inzicht in de jeugdzorg versterken. In 2023 hebben we inzicht in en eerder passende zorg voor jeugdigen in de SGGZ.

In 2022 en 2023 wordt het budgetplafond voor de producten SGGZ in de vorm van een project tijdelijk buiten werking gesteld. Gedurende dit project zal worden ingezet op verdere transformatie van de jeugdhulp samen met de SGGZ-jeugdhulpaanbieders. Het doel hiervan is snellere en beter passende hulpverlening en kostenbeheersing. Dit doen we door middel van 3 deelprojecten: pilots met aanbieders, procesregie en kwartaaltransformatiegesprekken met aanbieders.

NIEUWE ONTWIKKELING

Uitbreiding jongerenwerk

Als onderdeel van de versterking van het welzijnswerk (zie de toelichting daarop op programma 7) breiden we het jongerenwerk uit zodat we deze doelgroep beter gaan bereiken. Hiermee maken we de 2 extra fte jongerenwerk die tijdelijk zijn gedekt vanuit Corona-budget structureel en vullen die met 4 fte aan.

Benodigd budget

In de jaren 2023 t/m 2026 € 600.000 per jaar.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19