Programma

Jeugd en onderwijs

Ambitie van het programma

Binnen het programma Jeugd en Onderwijs streven we er naar dat kinderen, jeugdigen en jongeren in veiligheid en geborgenheid opgroeien en dat zij de kans krijgen zich te ontwikkelen passend bij hun talent en vermogen. Het coalitieakkoord is gericht op het verhogen van de brede welvaart in Apeldoorn. Het werken aan Brede Welvaart betekent continu zoeken naar manieren om economisch, sociaal én ecologisch vooruitgang te boeken. In balans met elkaar. De brede welvaart gebruiken we als meetlat waarlangs we kijken hoe het gaat met Apeldoorn en haar inwoners. Wanneer jeugdigen zich goed kunnen ontwikkelen, kunnen zij als volwassenen een bijdrage leveren aan de brede welvaart van onze gemeente.

Ouders zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het gezond en veilig opgroeien van hun kind(eren). Opgroeien en opvoeden gaat niet volgens een blauwdruk. Iedere jeugdige bewandelt zijn eigen weg om zich zelf en samen met anderen te ontwikkelen tot zijn eigen unieke persoon. Voor alle opvoeders geldt dat opvoeden niet altijd vanzelf gaat of loopt zoals verwacht, dat is heel normaal. Daar waar nodig helpen wij ouders en jeugdigen bij herstel van het gewone leven. Wij gaan uit van de eigen kracht van jeugdigen en hun ouders en de samenredzaamheid. Apeldoorners kunnen immers veel zelf, met de hulp van hun netwerk. Daarbij luisteren wij naar de inwoners en werken we, met onze partners, vanuit vertrouwen samen met de inwoners en hun netwerk.
Voorkomen is beter dan genezen. Daar waar we problemen voor kunnen zijn met goede preventie en toegang tot lichte ondersteuning streven we ernaar jeugdigen en hun opvoeders snel en goed te helpen. Preventie is één van de belangrijkste elementen van onze aanpak: bewustwording en inwoners blijven wijzen op de mogelijkheden die er voor hen zijn.
Dat begint al rond de geboorte van een kind, waarbij (toekomstige) ouders advies en informatie krijgen. We hebben algemene voorzieningen en individuele jeugdhulp beschikbaar wanneer een jeugdige meer hulp nodig heeft dan het gezin, de omgeving en de school kunnen bieden.
We faciliteren kansen voor onze jonge inwoners door een goede start in het onderwijs te optimaliseren. We voorzien het onderwijs van goede huisvesting en maken waar nodig vervoer van en naar de school mogelijk. Waar iemand verzuimt of dreigt uit te vallen, kijken onze medewerkers leerplicht of Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) wat nodig is om verder te kunnen met als doel het behalen van een startkwalificatie of een passend toekomstperspectief in de vorm van een werkplek.  

We gaan de preventie voor jeugd versterken onder andere door het schoolmaatschappelijk werk in het basisonderwijs te versterken en door te ontwikkelen. Daarnaast onderzoeken we hoe we voor middelbare scholieren het preventief aanbod beter vindbaar kunnen maken. Samen met onze partners geven we daarbij ook betekenis aan het begrip ‘normaliseren”. Daarnaast maken we afspraken over de toegevoegde waarde van een schoolgebouw in de wijk en ondersteunen we de schoolbesturen bij het realiseren van een doorlopende leerlijn.

In de prestaties van programma 5 geven hier concreet invulling aan. Onze prestaties zijn erop gericht ervoor te zorgen dat alle jeugdigen in Apeldoorn de kans krijgen gezond en veilig op te groeien en zich te kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen. Daarbij zijn wij ons ervan bewust dat onze invloed beperkt is.

Speerpunten van beleid

De speerpunten van beleid sluiten aan bij het actiegerichte coalitieakkoord ‘Handen uit de mouwen, aan de slag’ en de kadernota ‘Een veerkrachtig Apeldoorn’.

  • Wij zetten actief in  op preventie door het primair en voortgezet onderwijs te ondersteunen om schooluitval te voorkomen. Wij hebben daarbij aandacht voor de rol van het onderwijs, de verantwoordelijkheid van ouders en het geven van  invulling aan het begrip normaliseren.
  • Wij zorgen voor duurzame, gezonde en moderne onderwijshuisvesting. Door bestaande schoolgebouwen te renoveren en te vernieuwen passend bij de behoefte van de wijk. Met aandacht voor het verbeteren van de doorgaande leerlijnen en op het onderwijs van de toekomst.
  • Wij zetten bij bestaande schoolgebouwen in op duurzame en frisse scholen (ventilatie).
  • Wij stimuleren het realiseren van doorlopende leerlijnen kinderopvang-primair onderwijs en van praktijkonderwijs/speciaal onderwijs naar het MBO.
  • Wij werken aan het realiseren van efficiënte en effectieve jeugdhulp voor jeugdigen, waarbij we meer sturen op de rol van het CJG en onderzoeken hoe we met minder aanbieders jeugdhulp kunnen realiseren.
  • Wij zetten actief in op de verschuiving van individuele (maatwerk) voorzieningen naar lichtere vormen van hulp.
  • Wij zorgen voor kwalitatief goede Jeugdgezondheidszorg waarbij de focus ligt op de doorgaande, integrale zorg aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.
  • Wij zorgen ervoor dat kinderen en jongeren, ook van statushouders en asielzoekers, gebruik kunnen maken van goede faciliteiten voor onderwijs, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp.
  • Wij versterken de aansluiting tussen jeugdhulp en passend onderwijs door te investeren in de deskundigheid en de aanwezigheid van zorgprofessionals op en bij scholen. Ook het inzetten van maatwerkoplossingen maakt hiervan onderdeel uit.
  • Wij stimuleren kinderen en jongeren te bewegen, sporten en gezond te eten, door de structurele inbedding van de JOGG-aanpak (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst)).
  • Wij zetten ons in om huiselijk geweld te voorkomen, vroegtijdig te signaleren, terug te dringen, te stoppen en de schade van geweld te beperken.
Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19