Jeugd en onderwijs

2.2 Veiligheid waarborgen

Onze inzet is er op gericht om onveiligheid / huiselijk geweld eerder te signaleren, terug te dringen en te stoppen, de schade van het geweld te beperken en overdracht van generatie op generatie duurzaam te doorbreken. Dit doen we door kinderen en gezinnen (of: huishoudens zonder kinderen) waar sprake is van ontwikkelingsbedreiging en onveiligheid / huiselijk geweld tijdig passende hulp, ondersteuning en interventies te bieden. En waar dit tot onvoldoende resultaat leidt, kinderbeschermingsmaatregelen in te zetten. In regionaal verband organiseren we Veilig Thuis als advies- en meldpunt voor geweld in de huiselijke sfeer. Daarnaast continueren we de laagdrempelige plegeraanpak, geven uitvoering aan de ketenaanpak prostitutie en onderzoeken hoe we vrouwen die slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld kunnen ondersteunen bij hun terugkeer in de maatschappij. Ook versterken wij de ketensamenwerking en ketenregie rondom zorg en veiligheid (gericht op mensenhandel en jeugdprostitutie).

Landelijk is geconstateerd dat de keten van jeugdbescherming te lang en complex is en is een Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming ontwikkeld. We volgen de ontwikkelingen rondom het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en vertalen die naar de lokale situatie.

 

PRESTATIE

2.2.1 We hebben huiselijk geweld in 2023 eerder in beeld door in te zetten op bekendheid en preventie .

De impact van huiselijk geweld is groot. Preventie door het geweld eerder te signaleren en aan te pakken, heeft onze prioriteit. We werken aan het versterken van de kennis van professionals rondom het gebruik van de meldcode zodat huiselijk geweld eerder in beeld komt. In 2023 blijven we  investeren in voorlichting over huiselijk geweld aan professionals, bieden trainingen aan voor vroegsignalering en gebruik van de meldcode. Daarbij werken we aan een krachtige lokale toegang, die is toegerust om te signaleren, geweld bespreekbaar te maken en herstelgerichte zorg te bieden vanuit het veiligheidsplan.

Het vergroten van de bekendheid van Veilig Thuis en het versterken van de samenwerking met het onderwijs heeft ook in 2023 onze aandacht.

 

2.2.2 We besteden specifieke aandacht aan seksueel geweld.

De afgelopen periode is er meer aandacht in de media voor seksueel geweld. In 2023 gaat onze specifieke aandacht uit naar het vergroten van de bekendheid bij slachtoffers, omstanders en professionals van het Centrum Seksueel Geweld.

2.2.3 We hebben zicht op en aandacht voor kwetsbare groepen door het versterken van ketensamenwerking rondom veiligheid en gezinsbescherming.

In 2023 investeren we in het versterken van de toegang met expertise op huiselijk geweld en een heldere opdracht en randvoorwaarden om goed te kunnen samenwerken met alle betrokken partijen. Daarnaast starten we in 2023 regionale pilots om de samenwerking van de toegang met de veiligheidspartners zoals Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming en Gecertificeerde Instellingen op lokaal niveau te verbeteren als voorloper op het landelijke toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Dit moeten leiden tot een verkorting van de (jeugdbeschermings)keten en sneller te kunnen doen wat nodig is voor kwetsbare inwoners die in onveiligheid verkeren.

2.2.4 We versterken de preventieve aanpak rondom echtscheidingsproblematiek

In 2023 willen we vanuit onze regie- en aanjaagrol samen met partners toe naar een sluitende keten op basis van het landelijk programma Scheiden zonder Schade en gaan we verkennen hoe we steviger kunnen inzetten op preventie.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19