Bestuur, inwoners en geld

1.4 Wij werken gebiedsgericht

Apeldoorn heeft buurten en dorpen met hun eigen kenmerken en sfeer. Die diversiteit bepaalt mede de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor inwoners, ondernemers en toeristen. We houden rekening met die diversiteit door zoveel mogelijk gebiedsgericht te werken. Daardoor kunnen we doen wat in een buurt of dorp echt nodig is en op een manier die daar ook werkt. In Apeldoorn werken we met de Vitaliteitsaanpak waarmee we met onze partners en inwoners onderzoeken wat nodig is om een gebied vitaal te houden of vitaler te maken. Apeldoorn is daartoe opgedeeld in 46 gebieden (buurten, dorpen, bedrijventerreinen). De Vitaliteitsagenda die daaruit voortkomt kan richtinggevend en inspirerend zijn voor beleid en uitvoering en voor inwoners en ondernemers om zelf initiatieven te nemen.

PRESTATIE

1.4.1 We zetten de Vitaliteitsaanpak door

In deze bestuursperiode komen alle 46 gebieden aan de beurt. Sociaal en fysiek domein werken daarin samen en komen samen met de inwoners en andere partners tot acties of oplossingen die onze buurten, dorpen of bedrijventerreinen vitaal houden of vitaler maken. Bij de Vitaliteitsaanpak benutten we de kennis, kracht en initiatieven van de inwoners van de gebieden.

 

1.4.2 We versterken de Vitaliteitsaanpak in de kwetsbare gebieden

In de buurten die kwetsbaar zijn en waar maatschappelijke tweedeling aan de orde is of dreigt, werken we in het hele proces tot en met de uitvoering en aansturing daarvan, nauw samen met de wooncorporaties en het welzijnswerk. Het rapport ‘Veerkracht in Apeldoorns corporatiebezit’ (Circusvis, 2020) heeft ons daarvoor een gezamenlijke urgentie en vertrekpunt gegeven.

1.4.3 We verbinden verschillende vormen van gebiedsgericht werken

We verbinden de verschillende vormen van gebiedsgericht werken die er nu al zijn, zoals de Vitaliteitsaanpak, Samen055 en buurtteams. Ook de uitwerking van de Omgevingsvisie en de Kadernota Maatschappelijke Ontwikkeling pakken we zoveel mogelijk gebiedsgericht op. Gemeentebrede thema’s integreren we in de Vitaliteitsaanpak.

NIEUWE ONTWIKKELING

Impuls gebiedsgericht werken

In Apeldoorn werken we met de Vitaliteitsaanpak, waarmee we met onze partners en inwoners onderzoeken wat nodig is om een gebied vitaal te houden of vitaler te maken en stellen daarmee, per gebied, de Vitaliteitsagenda op. Wij willen graag een extra impuls geven aan het gebiedsgericht werken, onder andere in kwetsbare gebieden, ook waar nog geen Vitaliteitsagenda is opgesteld.

 

Uit een extern onderzoek komt naar voren dat in een 11-tal gebieden de veerkracht (zwaar) onder druk staat en die daarmee kwetsbaar zijn:

1.  Kerschoten

2.  Anklaar en Sluisoord (Gentiaan)

3.  de Sprenkelaar

4.  Woudhuis (gedeeltelijk)

5.  Driehuizen (gedeeltelijk)

6.  Orden

7.  het Vogelkwartier en de Staatsliedenbuurt (die beiden een positieve trend laten zien)

8.  de Horsten

9.  de Donken

10. Westenenk (gedeeltelijk)

11. het Componistenkwartier.

 

Soms doen zich situaties voor die vragen om snel schakelen. Omdat er in een gebied een acuut probleem is of zich een plotselinge kans voordoet, of om het enthousiasme van de inwoners vast te houden. Daarvoor dienen snel middelen beschikbaar te zijn, zeker in de gebieden waar de veerkracht onder druk staat. Wij stellen voor om voor 2023 € 500.000 beschikbaar te stellen, waarmee we experimenteren met een snelle en gerichte inzet om kleine en/of urgente zaken uit te voeren. Die aanpak gaan we evalueren. In afwachting van de evaluatie houden we voor de jaren daarna voorlopig een p.m.-post aan.

Benodigd budget

Voor 2023 € 500.000 en daarna p.m.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19