Bestuur, inwoners en geld

1.3 Digitalisering van de samenleving is een eigenstandige opgave die samenwerking met de stad én met partners vereist: lokaal, regionaal, landelijk, en internationaal.

Digitale technologieën veranderen onze samenleving en economie op een fundamentele wijze. De digitale revolutie is zowel industrieel, als maatschappelijk van aard. Het college van B&W onderkent dat deze ontwikkeling fundamentele ethische en maatschappelijke vragen oproept. De digitalisering van de samenleving verandert de manier waarop in Apeldoorn geleefd, gewerkt, verplaatst en ontspannen wordt. De Corona-pandemie heeft laten zien wat de waarde van connectiviteit en digitale dienstverlening is en het proces van digitalisering versneld, ook in onze eigen organisatie De digitale dienstverlening in Apeldoorn groeit snel, en dat leidt tot allerlei vraagstukken. Voor de eigen organisatie hebben we deze uitdagingen vertaald naar een I-visie, maar deze heeft alleen betrekking op wat we zélf als organisatie kunnen en moeten doen in onze informatievoorziening.

 

Digitalisering van de samenleving is een eigenstandige opgave die samenwerking met de stad én met partners vereist: lokaal, regionaal, landelijk, en internationaal.

 

Hoe zorgen we als gemeente ervoor dat we de juiste afwegingen maken ten aanzien van ethische vraagstukken die samenhangen met de digitalisering? Hoe zorgen we voor voldoende toezicht, transparantie en betrokkenheid van ambtenaren, college en raad? Het raakt onderwerpen zoals ondermijning, hacking, identiteitsfraude, digitale connectiviteit (b.v. glasvezel, 5G en Lora), laagdrempelige digitale toegankelijkheid, een digitaal vaardige samenleving, de betrouwbaarheid van data, transparantie van de digitale stad (b.v. sensorenregister). Daarbij doen zich ook nieuwe opgaven voor, waarop bestaande oplossingen tekort schieten.

 

De afgelopen jaren hebben we in het Smart City programma geëxperimenteerd met verschillende instrumenten en rolnemingen. We hebben veel geleerd. De kwesties die aan de orde komen bij de ontwikkeling tot smart city zijn divers: wat betekent de digitalisering voor de rol van de overheid? Waar moeten we rekening mee houden als we besluiten nemen? Hoe denken onze netwerkpartners hierover? We gaan daarbij uit van de kracht van onze inwoners en de kracht van ons netwerk: lokaal, regionaal, en nationaal.  

PRESTATIE

1.3.1. Wij bouwen met partners verder aan digitalisering op vier stedelijke brede welvaartsuitdagingen

We focussen ons op de impact van digitalisering op vier stedelijke brede welvaartsuitdagingen: veiligheid in de stad, zorg en preventie in de buurt, mobiliteitstransitie, energietransitie. Aanhakend op de programma’s voor deze opgaven realiseren we met onze partners projecten: gecofinancierd, zoveel mogelijk gefinancierd uit externe daartoe bestemde subsidieprogramma’s. Daar waar bestaande oplossingen niet meer werken bedenken we samen met onze partners, dus ook onze inwoners, een innovatiestrategie. Apeldoorn werkt mee in de bestuurlijke voorhoede van de G40. Zij zoekt daarbij de samenwerking met de VNG, G4, M50, K80, P10 (de laatste zijn netwerken van kleinere gemeenten), ministeries en publiek-private samenwerkingsverbanden als de Future City Foundation. Wij bouwen zo verder aan ons netwerk om de aanwezige kennis bij de partijen met elkaar te delen.  

1.3.2. Positionering koploper “smart mobility”.

Binnen de G40 positioneren we ons als koploper op het vlak van “smart mobility”. Daarnaast volgen we de andere ontwikkelingen binnen de G40 en nemen we innovaties over van andere gemeenten als deze voor Apeldoorn bruikbaar zijn.

1.3.3. Wij betrekken burgers, bedrijven, (onderwijs)instellingen, etc. bij de digitalisering van de samenleving

Via onder meer bijeenkomsten (Café en Meetups) betrekken we inwoners, bedrijven, (onderwijs)instellingen, etc. Om zo de samenwerking met deze partijen en gezamenlijk de kwaliteit van leven in de gemeente Apeldoorn te verbeteren.

1.3.4. Wij informeren de gemeenteraad periodiek over de ontwikkelingen op het terrein van digitalisering van de Samenleving

De ontwikkelingen rond het thema digitalisering van de samenleving  zijn complex en gaan snel. Het is een belangrijke ontwikkeling waarbij wij de gemeenteraad voortdurend willen betrekken. Daarom informeren we de gemeenteraad periodiek over dit thema.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19