Samenwerken betekent dat we de inwoners van begin af aan betrekken bij beleid, strategische projecten en programma’s. Maar ook dat we ruimte bieden aan inwoners om zelf initiatief te nemen en aan de slag te gaan met wat beter kan. Als overheid ondersteunen we dergelijke initiatieven en soms doen we ook zelf mee.
PRESTATIE
1.2.1 We geven meer invulling aan inwonersparticipatie |
We komen tot een nadere inhoudelijke vertaalslag vanuit het juridisch kader van de participatieverordening. Daarbij bouwen we voort op de in de afgelopen jaren opgebouwde infrastructuur, bijvoorbeeld rond het ondersteunen van inwonersinitiatieven. Aanvullend geven we nadere invulling aan het organiseren van inspraak en participatie rond beleids- en besluitvorming. Een en ander verbinden we met het concept van brede welvaart.
|
1.2.2 We zetten extra in op initiatieven |
We gaan meer inwoners stimuleren om met mooie initiatieven te komen en ondersteunen hen daarbij met subsidie en door het leggen van verbindingen. Dat doen we door inzet van de initiatievenmakelaar en door het versterken van het netwerk van andere collega’s en partners en al bestaande initiatieven die veel contact met inwoners hebben. Op deze wijze willen we meer uit de samenleving ophalen waardoor we de inwonersparticipatie versterken. |
NIEUWE ONTWIKKELING
Inwonersparticipatie |
Het programma burgerparticipatie heeft breed gewerkt aan de invulling van de raadsopdracht tot verbreding en uitbreiding van participatie. Dat heeft geresulteerd in de invoering van een groot aantal werkwijzen en instrumenten én een opleidingsaanbod. Veel van wat voortkwam uit het programma burgerparticipatie kon met bestaande inzet en budgetten voldoende in de lijn worden weggezet. Uitzondering daarop vormen de volgende activiteiten:
|
Benodigd budget Structureel voor formatie € 120.000. Voor de MPB periode 2023-2026 jaarlijks een uitvoeringsbudget van totaal € 300.000. |