Milieu

1.1 In 2025 wordt 55% van het huishoudelijk afval gerecycled.

Met het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’ zet het kabinet in op de ontwikkeling om, samen met maatschappelijke partners, voor 2050 een volledig circulaire economie te bereiken.

 

De circulaire economie is noodzakelijk, omdat:

• er een explosieve vraag is naar grondstoffen;

• we voor grondstoffen afhankelijk zijn van andere landen;

• het gebruik van grondstoffen invloed heeft op het klimaat.

 

Het zorgvuldig omgaan met grondstoffen is dan ook de grote uitdaging van de 21e eeuw. Het biedt tegelijkertijd ook kansen in de vorm van werkgelegenheid.

 

De Rijksoverheid heeft programma’s ontwikkeld om gemeenten te helpen de nodige stappen te zetten op het gebied van grondstoffengebruik. Eén daarvan is het programma VANG (Van Afval naar Grondstoffen). In het eerste uitvoeringsprogramma VANG lag de nadruk op het reduceren van de hoeveelheid restafval per inwoner. In het in maart 2022 geactualiseerde uitvoeringsprogramma VANG is er nog steeds aandacht voor goede afvalscheiding, waarmee hoogwaardige recycling gefaciliteerd wordt. Het accent ligt daarnaast ook nadrukkelijk op de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen (zoals GFT, PMD, textiel)

 

Het ophalen van huishoudelijk afval is een wettelijke taak. Door de invoering van het in 2017 door de Raad vastgestelde beleidsplan ‘Recycleservice 2025’ stimuleren we onze inwoners nog meer om het ‘afval’ te scheiden in restafval (het echte afval) en in grondstoffen.

Onze partner Circulus zorgt ervoor, dat onze inwoners de mogelijkheid hebben om dit ook daadwerkelijk te doen.

 

De inwoners van Apeldoorn doen het al heel goed. In 2021 was de hoeveelheid fijn restafval 62 kg per persoon (in 2017 was dit 134 kg) en werd 80% van het huishoudelijk afval gescheiden.

 

We streven ernaar dat in 2025 de hoeveelheid fijn restafval maximaal 30 kg per persoon is en dat blijvend minimaal 75 % van het huishoudelijk afval gescheiden wordt.

 

Bedacht moet worden dat het beter scheiden van afval helpt om de hoeveelheid restafval te verkleinen, maar alleen niet voldoende is om tot de gewenste hoeveelheid restafval te komen. We nemen dan ook actief deel in projecten, waarin de focus ligt op het voorkomen van afval.

 

Met onderstaande prestaties willen we, binnen onze invloedssfeer, een bijdrage aan de circulaire economie leveren

 

 

PRESTATIE

1.1.1 In 2023 is de totale hoeveelheid fijn restafval per persoon verder gedaald dan in 2022, in 2025 nog maar 30 kg.

In 2020 is het recycleplan ‘Recycleservice 2025’ uitgerold en wordt in heel Apeldoorn omgekeerd ingezameld. Het restafval wordt door de inwoners naar een ondergrondse container weggebracht. Onze inzamelaar, Circulus, levert elk kwartaal cijfers over de gemiddelde hoeveelheid ingezameld restafval.

 

We monitoren structureel:

· waardoor we continu weten in hoeverre we onze doelstelling bereikt hebben.

· omdat de hoeveelheden restafval onze inkomsten (variabele gedeelte afvalstoffenheffing) en uitgaven (kosten verbranding) direct beïnvloeden.

 

Indicator:  in 2023 is de gemiddelde maximale hoeveelheid fijn restafval per persoon 60 kg. In 2025 is dat nog maar 30 kilo.

 

1.1.2 In 2023 wordt minimaal 75% van het huishoudelijk afval gescheiden naar grondstoffen. We streven naar behoud van het percentage van 75% in 2025.

Bewoners kunnen hun grondstoffen gratis aanbieden. Voor de bewoners van de laagbouw is dit bij hun woning, voor de bewoners van de hoogbouw is dit onder andere bij winkelcentra.

 

De inwoners van Apeldoorn scheiden hun afval al goed in vergelijking met andere gemeenten. In Apeldoorn was dit percentage in 2019 74% en in 2021 80%, terwijl het landelijk gemiddelde rond de 60 % ligt. Ondanks dit goede resultaat, verdwijnen er op dit moment aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen toch nog in het restafval, die daardoor bij verbranding verloren gaan. Dit heeft ook financiële gevolgen: we lopen inkomsten mis (bijvoorbeeld uit de verkoop van papier) en/of hebben extra verbrandingskosten.

 

We zijn trots op het huidige percentage, maar het is niet vanzelfsprekend dat dit zo blijft. We streven naar behoud van het percentage van 75% in 2025. Dit is conform ‘Recycleservice 2025’ en het rijksbeleid. De kans bestaat dat het behaalde percentage weer daalt. Het percentage is direct afhankelijk van het gedrag van onze inwoners. Als de verwerkende bedrijven de lat hoger leggen voor de aangeleverde grondstoffen en bepaalde zaken bijvoorbeeld niet meer in het GFT mogen, bestaat de kans dat mensen er de brui aan geven en voor de zekerheid of voor het gemak alles maar weer in het restafval gooien.

 

Ook hier monitoren we structureel,

· waardoor we continu weten in hoeverre we onze doelstelling bereikt hebben.

· omdat de hoeveelheden grondstoffen onze inkomsten (onder andere inzamelvergoeding PMD) en uitgaven (onder andere kosten verwerken GFT) direct beïnvloeden.

 

Indicator; in 2023 wordt minimaal 75% van het huishoudelijk afval gescheiden naar grondstoffen. We streven naar behoud van dit percentage in 2025.

 

1.1.3. In de komende jaren worden de ingezamelde grondstofstromen zuiverder. In 2023 hebben we maximaal 5 % complete afkeur van ter verwerking aangeboden grondstofstromen.

Hoewel er veel grondstoffen aangeboden worden, zien we dat de grondstofstromen niet zuiver zijn. Zo zien we restafval bij het GFT of PMD en volle verpakkingen in het PMD. Ook zien we in de grondstofstromen andere grondstofstromen die daar niet in thuishoren (bijvoorbeeld plastic verpakkingen in het GFT).

Kortom, het zuiverder maken van grondstofstromen kan nog beter. We blijven aanvullende plannen ontwikkelen en waar mogelijk uitvoeren om de grondstofstromen die door huishoudens aangeboden worden zuiverder te maken.

Een klein percentage vervuiling is onvermijdelijk. Grotere vervuilingen leiden tot lagere inkomsten of hogere verwerkingskosten. Per grondstofstroom is contractueel vastgelegd wat het maximale percentage aan vervuiling mag zijn. Vervuiling boven dit percentage zorgt voor complete afkeur, waardoor de partij verbrand moet worden. Dit leidt tot hogere kosten en ook gaan waardevolle grondstoffen verloren.

 

Indicator: in 2023 hebben we maximaal 5% complete afkeur van ter verwerking aangeboden grondstofstromen.

1.1.4 We halen, brengen en ontwikkelen Europese kennis en kunde op het thema van de circulaire economie.

Als partner in twee Europese subsidieprojecten doen we met andere Europese steden/regio’s, kennisinstellingen, onderwijs, ondernemers en inwoners onderzoek en ontwikkelen projecten.

Met SMART WASTE (Interreg Europe) onderzoeken we hoe we als gemeente onze inwoners meer bewust kunnen maken van hun koopgedrag en hoe we bedrijven kunnen stimuleren om hun afval te scheiden.

Het project ShaRepair (Interreg NWE) richt zich op elektrische en elektronische apparatuur en beoogt deze hoeveelheid te verminderen. Dit gebeurt door het ontwikkelen van een digitale infrastructuur om meer burgers in staat te stellen om reparaties uit te voeren, zowel zelfstandig, samen (in reparatiecafés) en met de hulp van professionele reparatiediensten. Hier is een duidelijk link met de E-novation hub waarin met verschillende (regionale) partijen en onderwijs wordt samen gewerkt.

Door actief partner te zijn in deze Europese projecten en netwerken ontwikkelen we m.b.t. huishoudelijk afval kennis op het gebied van circulaire economie en zoeken naar (co)-financiering om stappen te zetten op de circulaire ladder.

 

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19