Paragraaf

Vastgoed

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed
Tot en met 2017 heeft besluitvorming en kredietverlening plaatsgevonden over het project verduurzaming gemeentelijk vastgoed. Door de Raad is een krediet van totaal € 9,5 mio beschikbaar gesteld, waarover jaarlijks wordt gerapporteerd in het MPV (Meerjarenperspectief Vastgoedexploitaties).
In 2021 is de “Monitor verduurzaming gemeentelijk vastgoed” aan de Raad gezonden. Daarin is terug lezen wat deze opgave behelst, hoe we het hebben aangepakt, welke resultaten we hebben behaald en wat ons nog te doen staat. We hebben t/m 2020 een energiebesparing behaald van 35 procent ten opzichte van 2015. De afgelopen jaren is in onze gemeentelijke gebouwen totaal 2.300.000 m3 aan gas en 8.300.000 kWh aan elektra bespaard. Dat staat gelijk aan 1.850 jaarlijkse gas-verbruiken respectievelijk 3.000 jaarlijkse elektra-verbruiken van een gemiddeld huishouden. Hiervoor zijn tal van maatregelen doorgevoerd in onze vastgoedportefeuille. Van isolerende maatregelen, led verlichting, warmtepompen, zonnepanelen - meer dan 5.000 op onze gemeentelijke daken en een zonnepark Ecofactorij - tot ook meer innovatieve maatregelen zoals een waterstof generator.

We zijn nog niet klaar. Om de doelstelling van 50 procent besparing te behalen  voeren we in 2022 nog diverse maatregelen uit, met een uitloop naar 2023. Daarnaast is het door de hogere energieprijzen mogelijk om maatregelen die eerder niet financieel haalbaar waren nu alsnog op te pakken. Ook daar zetten we in 2023 verder op in. Het restant krediet geeft daar (vooralsnog) nogruimte voor. In 2023 zullen wij een eindmonitor uitbrengen waarin het totaal aan uitgevoerde maatregelen en de daarbij behorende eindresultaten gepresenteerd zullen worden.

Toewerken naar Verduurzaming 2.0
In de loop der jaren verbreedde de scope van verduurzaming en zijn er – naast energiebesparing – meer thema’s gekoppeld aan het verduurzamen van vastgoed, zoals biodiversiteit, circulair en gezonde gebouwen (o.a. ventilatie). Al deze thema’s hebben hun eigen doelen, opgaven en kansen voor ons vastgoed. Deze geven ‘haakjes’ voor het herdefiniëren van onze duurzaamheidsopgave. Voor energie gaat het om de landelijke en gemeentelijke energiedoelen voor besparen, opwekken en aardgasvrij, zoals:

  • aardgasvrij in 2050,
  • 55% CO2 reductie in 2030 t.o.v. 1990
  • 95% CO2 reductie in 2050 t.o.v. 1990

De komende jaren willen wij de verduurzaming van de gebouwen in deze bredere zin vormgeven en daarbij het principe van de terugverdientijd binnen de financiële afschrijvingstermijn verlaten. Een duurzame investering is namelijk niet altijd terug te verdienen binnen de financiële afschrijvingstermijn en brengt ook andere (maatschappelijke) waarden met zich mee die zich minder makkelijk of indirect in geld laten uitdrukken Zoals bijvoorbeeld een grotere biodiversiteit, het voorkomen van (gezondheids- of materiele) schade en het goede voorbeeld geven. In gesprekken met inwoners en ondernemers worden wij hier ook op aangesproken. Voor wat betreft de budgettering komen we hier bij u op terug.

In Q4 van 2022 en Q1 van 2023 werken wij toe naar een routekaart voor de verbrede verduurzamingsopgave 2.0 waarin ook de vervolgstappen (hoe) vorm krijgen. Onderdeel daarvan is dat we de vastgoedportefeuille willen gaan scannen in welke mate deze kansrijk zijn op gebied van:

  • aanvullende energiebesparende maatregelen,
  • welke panden van het gas af zouden kunnen,
  • welke panden geschikt zijn om vergroeningsmaatregelen door te voeren,
  • welke panden verbeteringen behoeven op het gebied van gezondheid (bijv. ventilatie) en toegankelijkheid (mindervaliden), en
  • welke maatregelen circulair toegepast/ingekocht zullen moeten worden.

Over de financiering en dekking van deze maatregelen ook daarover zal in de nieuwe opgave duidelijkheid worden verschaft.

Brandweerposten (programma 2 Veiligheid taakveld 1.1 Brandweer)
Op dit moment worden 9 brandweerposten verhuurd aan de VNOG. Vier brandweerposten gelegen in de dorpen buiten Apeldoorn bereiken binnen vijf jaar het einde van hun technische levensduur. Voor deze locaties is eind 2020 een projectplan vastgesteld voor de sloop en nieuwbouw van deze 4 posten in 2024/ 2025. Dit met als doel om de haalbaarheid en de effecten voor de investeringskosten en beheer- en exploitatiekosten in kaart te brengen en de bestuurlijke besluitvorming in 2022 op te starten. Uit de eerste inventarisatie is gebleken dat de blauwdruk ontwikkeld door de VNOG, die voldoet aan de actuele wet-en regelgeving, op het merendeel van de locaties niet past. Momenteel wordt een advies opgesteld voor het vervolgtraject.

P-garage Haven Centrum (programma 3 Openbare Ruimte taakveld 2.2 Parkeergarages)
In relatie tot de ontwikkeling van het projectgebied Haven Centrum wordt naar verwachting, na gereedkomen van de nieuwbouw van appartementen, in 2024 de entree van parkeergarage Haven Centrum verplaatst. Momenteel wordt een plan voor vergroening van de gevel en verduurzaming uitgewerkt.

Landgoed Woudhuis  (programma 3 openbare Ruimte taakveld 5.7 Openbaar groen)
De monumentale boerderij (Woldhuis 13) bleek in slechtere bouwkundige staat dan oorspronkelijk gedacht. Op 24 februari 2022 is de begrotingswijziging voor een extra krediet goedgekeurd.  De planning is dat het bestemmingsplan in 2022 ter visie kan. Vanwege vertraging in dat proces en de verstrekte flora en faunavergunning worden de werkzaamheden geknipt in 2 fasen.

Samen055 (programma 7 Maatschappelijke ondersteuning taakveld 6.1 Samenkracht e.d.)
De locaties De Stolp, dok Zuid en de Zilverschoon zijn inmiddels opgeleverd en in gebruik genomen. In maart 2023 wordt de laatste locatie Julianakwartier opgeleverd, die door ons wordt aangehuurd.

Omnisport (programma 8 Sport en Cultuur taakveld 5.2 Sportaccommodaties)
De atletiekvloer wordt bij Omnisport vervangen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid in 2023 gebeuren. Op deze manier is er een nieuwe vloer waar de atleten bij EK atletiek in 2025 gebruik van kunnen maken.

CODA (programma 8 Sport en Cultuur taakveld 5.4 Musea)
De zonwering in de ramen bij CODA zijn deels defect en moeten vervangen worden. Deze zonwering maakt onderdeel uit van het installatieontwerp en koeling van het gebouw en is daarmee onmisbaar. Deze vervroegde vervanging zal worden betrokken bij het op te stellen Meerjaren Investerings Plan in het najaar 2022.  Daarnaast starten we in 2022 met de voorbereidingen voor een nieuw huurcontract met ingang van medio 2023. Naar verwachting zal met name de onderhoudsvergoeding aan CODA een aandachtspunt worden. Dit omdat CODA zowel het huurders- als het eigenaren verzorgt.

Omnizorg (programma 7 Maatsch. ondersteuning taakveld 6.81 Geëscaleerde zorg)
Zoals aan u is meegedeeld in een raadsbrief van april 2022 heeft het college medio 2022 een besluit genomen dat voor Omnizorg de verbouwvariant verder uitgewerkt kan worden. Voor de 3e en 4e verdieping wordt een toekomstbestendige programmatische invulling in samenwerking met Omnizorg uitgewerkt. Vervolgens wordt op basis van een Definitief Ontwerp met een kostenraming een voorstel voor een investeringskrediet naar verwachting in 2023 aan u voorgelegd. De regiogemeenten worden voorafgaand geraadpleegd worden voor onderdelen die de begroting Algemene voorzieningen Maatschappelijke Opvang/Beschermd Wonen raken. Na besluitvorming door de raad start de uitvoeringsfase.  

Sportvelden en kleedaccommodaties (programma 8 taakveld 5.2)
Er wordt in samenwerking met Sport gewerkt aan een duidelijkere taak- en rolverdeling tussen verenigingen en gemeente. Er vindt in 2022 vanuit Vastgoed en Beleid een onderzoek plaats naar hoe deze verdeling beter kan en daarna zal de afstemming met bestuur en verenigingen worden gezocht om met elkaar de juiste werkwijze te vinden.

Eigen huisvesting (paragraaf overhead taakveld 0.4)
In 2023 wordt de huisvesting voor de politieke fracties onderzocht en in het verlengde daarvan het toekomstperspectief voor het Oude Raadhuis. De te verwachten mutaties in het Stadhuis en Werkgebouw Zuid worden bij dit advies betrokken.

Werkgebouw Zuid (paragraaf overhead taakveld 0.4)
Het is wenselijk om het gebruik van grondstoffen te verminderen. Om die reden wil de gemeente meer circulair inkopen en eigen materialen hergebruiken. Naast de locaties Kerkeveld en Laan van Zodiak is de wens om ook het gemeentelijk werfterrein bij Werkgebouw Zuid om te vormen tot een circulair terrein. De omvorming van het terrein is van invloed op de routing naar de entree van het gebouw; deze zal aangepast moeten worden om aan te sluiten op het terrein. Naar verwachting wordt hiervoor in 2023 een integraal voorstel met een kredietaanvraag uitgewerkt.

Ontwikkelingen die reeds in de MPB-programma’s zijn benoemd

Centrale Brandweerpost (programma 2 Veiligheid taakveld 1.1 Brandweer)
Het Dagelijks Bestuur (DB) van de VNOG heeft op 30 mei 2022 haar voorkeur uitgesproken voor de samenvoeging van drie brandweerkazernes en het hoofdkantoor binnen de grenzen van Apeldoorn door de realisatie van één centrale brandweerpost om daarmee de kwaliteit van de brandweerzorg te borgen en toekomstbestendig te maken. Het DB heeft daarnaast ook de voorkeur uitgesproken voor de nieuwbouwvariant en houdt vast aan budgetneutraliteit bij gelijkblijvende functionaliteit. Wanneer de omvang van de regionale functies toeneemt, overlegt de VNOG met de gemeente over de financiering daarvan en wordt een voorstel daartoe aan het VNOG-bestuur voorgelegd.

Het college heeft op 31 mei 2022 een principebesluit genomen over de voorkeurslocatie en het verder uitwerken tot een definitief ontwerp voor de nieuwbouwvariant en de brug, voorzien van een kostenraming voor de eenmalige en structurele effecten. De raad wordt in oktober 2022 over het principebesluit geconsulteerd. Vervolgens wordt op basis van een Definitief Ontwerp voor de nieuwbouw en de brug een aanvraag van een investeringsbudget ter besluitvorming aan u voorgelegd. Het Algemeen Bestuur (AB) van de VNOG wordt dan een voorstel ter besluitvorming voorgelegd voor het commitment van een langdurig beoogd gebruik van het vastgoed en de beheer-en exploitatielasten.

Sporthal Zuiderpark (programma 8 Cultuur en Sport taakveld 5.2 Sportaccommodaties)
Vanaf 2017 is gewerkt aan een scenariostudie voor de toekomst van sporthal Zuiderpark. In 2017 is de raad hierover geconsulteerd en deze heeft aangegeven nieuwbouw een interessante optie te vinden. Op 29 maart 2021 is de raad middels een raadsbrief geïnformeerd over nieuwbouw op de locatie van voetbalvereniging Columbia. Om de wensen en behoeften nog beter in beeld te krijgen, worden de toekomstige gebruikers gevraagd hun wensen aan te geven. Vanuit daar zullen we een Programma van Eisen (PvE) opstellen. Aan de hand van het PvE wordt een planning gemaakt voor het vervolg. In dit PvE wordt ook de combinatie met een nieuwe turnhal meegenomen en het effect daarvan op de voorkeurslocatie.

Er wordt op dit moment onderzocht welke maatregelen nodig zijn om de huidige sporthal nog 5 jaar in de lucht te houden. Naar verwachting zal de nieuwe sporthal eerder worden opgeleverd, alleen een nieuwe datum is op dit moment nog niet af te geven. De verwachting is dat in 2023 het PvE wordt afgerond.

Zwembad Noord (programma 8 Cultuur en Sport taakveld 5.2 Sportaccommodaties)
Op 20 februari 2020 is de raad geïnformeerd over de uitkomsten van de haalbaarheids- en locatieonderzoeken voor het nieuwe zwembad waarna op 5 maart een consultatie heeft plaatsgevonden. De voorkeur voor het bouwen van een nieuw overdekt zwembad is hierbij uitgesproken. Realisatie van het nieuwe zwembad is op z’n vroegst 2026/ begin 2027. Inmiddels is in 2022 de locatiekeuze (Vlijtseweg) vastgesteld en wordt momenteel de optie van een 2*25 meter bad nader beschouwd. In 2023 zal een investeringsvoorstel voor de realisatie van het zwembad aan u worden voorgelegd.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19