We beschermen de inwoners conform de wettelijke taken tegen gezondheidsbedreigingen, bewaken de gezondheid van inwoners door onderzoeken uit te voeren en bevorderen de volksgezondheid door een gezonde leefomgeving te bieden en inwoners te stimuleren een gezonde keuze te maken.
PRESTATIE
2.1.1 We stellen in 2023 een preventie actieplan op gericht op het bevorderen van de gezondheid van kwetsbare inwoners. Daarbij geven we extra aandacht aan bewoners van minder veerkrachtige wijken. |
Het bevorderen van de gezondheid van kwetsbare inwoners, daarbij geven we extra aandacht aan bewoners van minder veerkrachtige wijken. We maken afspraken met de GGD Noord Oost Gelderland (NOG) over de uitvoering van de gezondheidsbescherming, de periodieke gezondheidsonderzoeken en de advisering bij het lokale gezondheidsbeleid. De GGD NOG voert de gezondheidsbescherming en -onderzoeken uit voor alle gemeenten in de regio NOG. Een belangrijk focuspunt is het verbeteren van de gezondheid van inwoners met een lage sociaal economische status. De vitaliteitsagenda’s geven een beeld van de gezondheid in wijken. Tevens bieden de monitoren van de GGD de mogelijkheid tot een ophoging per wijk, waardoor er inzicht komt in de gezondheid in de minder veerkrachtige wijken en hier lokaal op kan worden ingezet in samenwerking met de wijk. Tevens worden activiteiten van het Lokaal Preventie Akkoord ingezet in wijken waar veel inwoners wonen met een lage sociaal economische status. Activiteiten van JOGG (zie ook programma 5) worden geborgd in het preventie actieplan waardoor er ook na 2023 inzet blijft op het ondersteunen van zowel ouders/verzorgers als professionals in de omgeving van jongeren (school, sportclub, gezin) in het bevorderen van een gezonde leefstijl (bewegen, gezond eten, water drinken en slapen). JOGG werkt samen met verschillende lokale partners waaronder het CJG en de Gezonde School. De inzet op een gezonde leefstijl van jeugd en jongeren is essentieel in preventie, zowel nu als ook later als volwassene. In het preventie actieplan wordt tevens de uitvoeringsagenda preventie met het Zilveren Kruis opgenomen, waarbij in de eerste instantie de focus ligt op samenwerking in relatie tot de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) en de SMR (Stoppen met Roken) op regio-niveau. Voor beide onderwerpen wordt een inventarisatie gedaan naar belemmeringen in zowel verwijzen als uitvoering, hier is ook HOOG bij betrokken.
|
2.1.2 We voorkomen van rookverslaving door inzet preventieve activiteiten. We voorkomen dat jongeren beginnen met roken door stimuleren van de Rookvrije generatie (regionale samenwerking) en preventielessen op scholen. |
Het voorkomen van verslaving. Daarbij voorkomen we dat jongeren beginnen met roken door het stimuleren van de Rookvrije Generatie. door deelname in de regionale samenwerking Rookvrije generatie We stimuleren een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving en geven daarbij extra aandacht aan de preventie en bestrijding van roken. We willen voorkomen dat jongeren beginnen met roken zodat een rookvrije generatie ontstaat. In 2022 zetten wij verder in op de regionale samenwerking Rookvrije generatie door:
Tevens wordt er deelgenomen aan de NIX campagne en zijn er diverse activiteiten via het Lokaal Preventieakkoord.
|
2.1.3 Wij bevorderen een gezonde leefstijl en maken dat onderdeel van het preventie actieplan. |
Wij bevorderen een gezonde leefstijl en intensiveren de uitvoering van het lokaal preventieakkoord, het preventie- en handhavingsplan alcohol, en zoeken regionaal de samenwerking met de ziektekostenverzekering. Een gezonde leefstijl is altijd belangrijk en zeker nu, omdat volgens wetenschappers en medici een gezonde leefstijl bijdraagt om weerbaarder te zijn tegen de gevolgen van een coronabesmetting. We geven uitvoering aan de ambities uit het gezondheidsbeleid en de ambities uit het preventie en handhavingsplan alcohol, zoals:
|
2.1.4. Wij bevorderen voldoende bewegen bij onze inwoners waarbij we wijkgericht werken en expliciet kijken hoe schoolpleinen hier breder in kunnen worden betrokken. |
Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen.
|