Veiligheid

1.2 Voorkomen en verminderen van de onveiligheid in Apeldoorn veroorzaakt door brand, ramp of crisis

Wij nemen deel aan de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). De VNOG voert voor ons een aantal taken uit op het gebied van brandweer en rampenbestrijding.  De VNOG behartigt de belangen van de gemeenten op het terrein van brandweerzorg, rampenbestrijding, crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening met behoud van de lokale verankering, conform de Wet Veiligheidsregio's. Daarmee draagt de VNOG bij aan het behouden en verbeteren van de objectieve en subjectieve veiligheid van de Apeldoornse inwoners, bedrijven en instellingen op het gebied van fysieke veiligheid.

PRESTATIE

1.2.1. Toekomstvisie VNOG

De VNOG heeft een toekomstvisie vastgesteld waarin meerdere prestaties zijn afgesproken, waaronder versterking bevolkingszorg en voldoende (vrijwillig) brandweerpersoneel.

De VNOG is een zgn. verbonden partij. De gemeenteraad wordt tijdig betrokken en geconsulteerd bij de belangrijke beslismomenten zoals de Kadernota, de Begroting en de Jaarrekening. Er is gewerkt, aangepast door corona en de opvang van de vluchtelingen, aan de doelstellingen opgenomen in het Regionale Beleidsplan 2021-2024 en het daaraan ten grondslag liggende Regionale Risicoprofiel.

 

1.2.2 Stimuleren zelfredzaamheid en risicobewustzijn van inwoners, bedrijven en organisaties

Het is belangrijk dat iedereen risicobewust is en preventief handelt om zelf risico’s te voorkomen of te verkleinen. De VNOG gaat samen met inwoners, bedrijven en organisaties onze regio en gemeente veiliger maken door:

  • Burgers, bedrijven en organisaties te stimuleren tot zelf- en samenredzaamheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid bij incidenten, rampen en crisis en het voorkomen daarvan; en
  • Inwoners en bezoekers te informeren over risico’s en handelingsperspectieven te bieden bij incidenten
1.2.3 Vakbekwaam en deskundig door gebruik passend materieel en goed opgeleide, getrainde en geoefende medewerkers

De VNOG groeit toe naar een compacte en slagvaardige brandweer, GHOR en multidisciplinaire crisisorganisatie met beter passend materieel en bijbehorende goed opgeleide, getrainde en geoefende medewerkers. Daarbij neemt de VNOG verantwoordelijkheid waar mogelijk en ondersteunen ze waar nodig.

Als gemeente hebben we ook een eigen verantwoordelijkheid als onderdeel van de multidisciplinaire crisisorganisatie. We organiseren als gemeente zelf jaarlijks (bestuurlijke) opleidingen, trainingen en oefeningen op het gebied van de rampenbestrijding en crisisbeheersing waarbij de intensiteit afhangt van de mate waarin de crisisorganisatie ervaring heeft op dit gebied, zodanig dat het bestuur en de organisatie goed is voorbereid op de uitvoering van hun taak tijdens een ramp of crisis.

 

1.2.4 Een sterke informatiepositie om zorg en hulp beter te verlenen, sneller en adequater te kunnen optreden en de juiste informatie over veiligheid te kunnen geven.

Voor de uitoefening van alle taken door de VNOG is een sterke informatiepositie een vereiste. Door een versterking van de informatiepositie wil de VNOG de incidentbestrijding, risico- en crisisbeheersing en het verlenen van zorg en hulp beter te verlenen, sneller en adequater te kunnen optreden en de juiste informatie over veiligheid te kunnen geven.

Enkele voorbeelden van de in het beleidsplan 2021-2024 opgenomen te bereiken doelen zijn:

  • bij crisisbeheersing om conform de toetsingscriteria van de Inspectie te beschikken over een actueel risicobeeld, dat continu toegankelijk en beschikbaar is voor de parate crisisorganisatie;
  • een veiligheidsdashboard gebaseerd op het risicoprofiel van de gemeente beschikbaar in de gehele regio;
  • een goede informatiepositie voor de eigen bedrijfsvoering van de VNOG. Voor de gemeente Apeldoorn vinden we goede KPI’s wezenlijk om vast te stellen of de gestelde maatschappelijke doelen zijn behaald en waar eventueel bijsturing of bijstelling gewenst is.
Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19