Programma

Veiligheid

Ambitie van het programma

Apeldoorn is een veilige gemeenten en dat willen we graag zo houden (en daar moeten we harder voor werken). Vanaf 2023 sluiten we het Veiligheidsplan 2019-2022 af en gaan we werken met een nieuw Integraal Veiligheidsplan 2023-2026.
Om Apeldoorn veilig te houden en nog veiliger te maken staan wij voor een resultaatgerichte aanpak van veiligheid en leggen we relaties met onder andere zorg, wonen en onderwijs.

Uw gemeenteraad heeft op basis van de veiligheidsanalyse 2018-2021 gekozen voor de volgende prioriteiten:
1.   Ondermijning en georganiseerde criminaliteit;
2.   Digitale criminaliteit;
3.   Jeugdcriminaliteit en individuele probleemjongeren;
4.   Sociale kwaliteit.

En de strategische thema’s
a.   Zorg en veiligheid;
b.   Informatiemanagement.

We werken aan de aanpak van ondermijning en georganiseerde criminaliteit door onzichtbare criminaliteit zichtbaar te maken. Door het verzamelen van informatie en deze te analyseren, krijgen we zicht op wat er zich afspeelt in de Apeldoornse samenleving. De daarop volgende aanpak is zodanig dat we door onze integrale inzet deze vormen van criminaliteit voorkomen, verstoren en verminderen.
De aandacht voor de jeugd is essentieel. Daar leggen we de basis voor een Veilig Apeldoorn in de toekomst. De integrale aanpak van veiligheid is, naast de intensieve samenwerking met de ketenpartners, een collegebrede verantwoordelijkheid. De aanpak sluit namelijk aan bij de diverse beleidsterreinen.
De gemeente is niet in staat om alleen de zorg voor veiligheid te dragen. We hebben de hulp nodig van alle relevante ketenpartners op het gebied van veiligheid. Naast de professionele veiligheidspartners zijn dat onder meer de inwoners, ondernemers, woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen. Projecten zoals de WhatsApp-groepen en het Keurmerk Veilig Ondernemen, zijn successen waarbij onze inwoners en ondernemers actief bijdragen aan de veiligheid in de stad.
Veiligheidsproblemen kunnen wij alleen effectief aanpakken wanneer we rekening houden met de context waarin ze plaatsvinden. Daarom werken we samen in landelijke en regionale netwerken. Echter, met name lokaal maatwerk draagt direct bij aan het vergroten van de veiligheid en de gevoelens van veiligheid in de stad.
Deze veiligheidsaanpak stemmen we af op de lokale situatie. Dat blijkt het meest succesvol te zijn. De betrokkenheid van bewoners en bedrijven is het grootst bij problemen in hun directe omgeving.
Programma Veiligheid
Tegelijk met het voorbereiden van het IVA 2023-2026 bereiden we een programmatische aanpak voor. Die aanpak zet erop in dat onderdelen van het IVA, waar ze ook gepositioneerd zijn in de gemeentelijke organisatie, worden aangestuurd vanuit één punt. De programmamanager Integrale Veiligheid legt de verbindingen met de verschillende afdelingen. Hierdoor borgen we integraliteit en winnen we aan scherpte. Ook draagt deze aanpak bij aan het op volle sterkte inzetten van de veiligheidsketen; van pro -actie, preparatie, preventie, repressie, tot nazorg. De output van de ene schakel vormt deels input voor de andere schakel. En cliché maar waar; de keten is zo sterk als de zwakste schakel.  Door middel van de programmatische aanpak versterken we de ook zwakkere schakels en daarmee het geheel.  
Versterking
De startnotitie Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 is op 9 juni 2022 besproken in de PMA en de op 16 juni door de gemeenteraad vastgestelde  veiligheidsthema’s worden als geprioriteerde veiligheidsthema’s en de strategische thema’s  uitgewerkt in het integraal veiligheidsplan 2023-2026. Dit gebeurt in afstemming en overleg met betrokken afdelingen en externe ketenpartners.

Veiligheid kent velen vormen, zoals bijvoorbeeld van straatintimidatie tot (georganiseerde) criminaliteit en van verkeersveiligheid tot digitale veiligheid. Voor zover de ontwikkeling van problematiek van een aantal van deze vormen van veiligheid toeneemt, willen we die het liefst keren, maar we willen het minimaal veilig houden. Dit doen we door fors meer in te zetten op preventie en bestaande ‘good practices’ verder te versterken. De versterking van het programma veiligheid heeft onder meer plaatsgevonden door op verzoek van uw raad uitvoering te geven aan het actieplan ondermijning en de inzet op de aanpak van mensenhandel en illegale prostitutie. Ook is de strategisch adviseur veiligheid structureel in dienst getreden en voor vier jaar is de programma manager Veiligheid aangesteld. Verder treffen we maatregelen voor het verlichten van de werkdruk bij de vakgroep veiligheid. We maken hierin een slag door de aanpak woonoverlast en de inzet op beleid en casuïstiek op het snijvlak van zorg en veiligheid te versterken. Op verzoek van uw raad is het veiligheidsthema ‘sociale kwaliteit’ als prioriteit  toegevoegd aan het IVA. Als blijkt dat er, om de bestaande aanpak te versterken, extra inzet voor nodig is, dan brengen we dat in bij de Voorjaarsnota; begin 2023.

Natuurbrandbestrijding
Voor een project ter voorkoming en bestrijding van natuurbrand is een PM-post opgenomen: we weten dat daar inzet op moet plaatsvinden, maar wanneer en in welke vorm is nog niet exact bekend. Dat bereiden we voor in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland

Bovenstaande inzet is een goede, versterkte, basis om hard te kunnen blijven werken aan Apeldoorn als veilige stad.

Speerpunten van beleid

Brede welvaart
Het thema veiligheid komt als categorie voor in de brede welvaartsmonitor. Veiligheid is een belangrijke randvoorwaarde om een gemeente met een brede welvaart te zijn. We gaan mee in de ontwikkeling van het coalitieakkoord en het daaraan verbonden monitoringssysteem van ‘brede welvaart’. Tot die tijd blijven we gebruik maken van bestaande monitoringssystemen. Zodra de prestaties in het nieuwe IVA zijn vastgesteld door de gemeenteraad wordt dit ook aangepast in de MPB.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19