Programma

Apeldoorn activeert

Ambitie van het programma

Wij streven naar bestaanszekerheid voor onze inwoners en ondernemers. Wij willen dat inwoners een beroep op ons en onze partners kunnen doen als zij zichzelf verder willen ontwikkelen en/of werk zoeken. Wij ondersteunen ze om zo snel mogelijk bestaanszekerheid op te bouwen en naar vermogen mee te doen in de samenleving. De uitvoering doen we integraal en we leggen verbinding met andere beleidsvelden omdat alleen dan brede welvaart mogelijk is. Wij voeren deze opgave niet alleen uit maar doen dit samen met onze partners, waaronder de inwoners en ondernemers zelf. We doen dit zo veel mogelijk buurtgericht. Samen creëren we heel veel mogelijkheden om mee te doen en de ruimte te nemen om mee te denken over beleid of een actieve rol te pakken.

Armoede kent vele vormen en kan iedereen overkomen, ongeacht je opleidingsniveau of financiële status. Daarom is het belangrijk de complexiteit van armoede in beeld te hebben. Wat gebeurt er nu precies, hoe voorkomen we dat inwoners in armoede raken en hoe zorgen we dat onze inwoners uit de bijstand raken. We gaan voor een integrale, brede en generatie-doorbrekende aanpak van armoede. Zo breed en samenhangend mogelijk, omdat alle leefgebieden, zoals werk, huisvesting en gezondheid op elkaar ingrijpen. Wij willen armoede samen met onze (keten)partners, inwoners en ondernemers aanpakken en verwachten een actieve bijdrage van hen.

Vooral kinderen ervaren de negatieve effecten van armoede. In Apeldoorn groeit ongeveer 6% van de kinderen en jongeren tot 18 jaar (ongeveer 2.000) op in armoede. We willen kinderarmoede structureel aanpakken en vroeg signaleren. Ook hier is een brede en samenhangende aanpak noodzakelijk, die ook door de staatssecretaris hoog op de agenda is gezet.

Veel mensen hebben schulden, maar lang niet alle schulden zijn problematisch. Het hebben van problematische schulden levert veel stress op en heeft gevolgen voor de gezondheid. Vaak gaan mensen minder doordacht handelen en leven ze bij de dag. Net als bij armoede zijn de oorzaken van schulden verbonden aan de omgeving (context). Een integrale en brede aanpak gericht op die omgeving in combinatie met het investeren in het menselijke kapitaal is noodzakelijk. Ook hier werken wij vanuit de gedachte dat schuldhulpverlening integraal moet zijn en dat nauw samengewerkt moet worden met professionele en vrijwilligersorganisaties in de wijk.

Speerpunten van beleid

We richten ons op het creëren van bestaanszekerheid door:

  • Een breed aanvalsplan armoedebestrijding in gang te zetten, waarbij we ook kijken naar problematische schulden bij inwoners en ondernemers.
  • Zo veel mogelijk mensen taal-, reken,- digitale basisvaardigheden te laten ontwikkelen.
  • Zo veel mogelijk mensen naar vermogen mee te laten doen en voorzien in hun eigen inkomen.
Deze pagina is gebouwd op 10/25/2022 14:05:44 met de export van 10/25/2022 13:42:19